ShoutMix chat widget
__________PERHATIAN..!! SETIAP ARTIKEL YANG DI POSKAN,LAYAK DI KOMEN OLEH SESIAPA SAHAJA, PETUKARAN IDEA JUGA DITERIMA DIDALAM RUANG KOMEN INI UNTUK KOMEN SESEBUAH ARTIKEL CLICK PADA "LINK TO THIS POST" ,DI BAHAGIAN BAWAH ARTIKEL__________

Monday, June 27

Tarikh Keramat Pada 9 Julai 2011 Untuk Bangsa Melayu..???



Tarikh 9 Julai 2011 mungkin akan menjadi tarikh keramat. Tarikh di mana rakyat Malaysia berpesta meraikan demokrasi dan merayakan hak mereka di bawah Perlembagaan.

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) telah menyatakan hasrat mereka untuk membuat perarakan di ibu kota pada 9 julai ini. Tidak ketinggalan UMNO juga mengumumkan bahawa mereka bercadang untuk membuat perarakan pada hari yang sama untuk ‘memperkukuhkan sistem demokrasi yang ada dan turut serta Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia(Perkasa) yang di katakan akan membawa gelombang berlawanan iaitu ‘anti BERSIH’.

Ada beberapa persoalan yang timbul di sini? Pertama siapa yang ingin memulakan kekecohan? Bagi saya(Pengarang Media Berkata) pihak BERSIH sendiri sudah berjanji akan lakukan perhimpunan secara aman. Kenapa ada pihak yang mesti pilih masa yang sama iaitu 9 julai untuk berhimpun bagi memperkukuhkan system demokrasi ataupun anti kepada BERSIH bermakna tidak setuju dengan tuntutan yang di sepakati oleh rakyat. Jika Perkasa benar-benar bencikan himpunan seperti ini atau mengangap ianya tidak wajar, kenapa pula Perkasa tidak lancarkan ‘anti UMNO’, sebab UMNO juga di khabarkan akan turut serta dalam himpunan aman tersebut dan kenapa pula mereka iaitu Perkasa juga ingin berhimpun?

Saya(Pengarang Media Berkata) menghormati dan mendukung hak mana-mana pihak yang ingin berarak untuk berhimpun dengan aman, selaras dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan. Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa semua rakyat Malaysia mempunyai hak untuk berhimpun dengan aman dan tanpa senjata. Ini selaras dengan Pengisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) yang memperuntukkan bahawa setiap orang mempunyai hak untuk berhimpun dengan aman dan untuk berpersatuan.

Hak untuk berhimpun dengan aman adalah hak asasi yang dijamin Perlembagaan dan juga merupakan suatu kebebasan politik dan sivil. BERSIH 2.0, UMNO mahupun Perkasa, mereka mempunyai hak yang sama rata untuk berhimpun dengan aman. Cuma yang menjadi persoalan kenapa ada pihak yang sengaja ingin menimbulkan kekecohan. Adakah sengaja ingin mencari sebab untuk menangkap rakyat yang sertai BERSIH 2.0?

Umno mahupun Perkasa yakin bahawa bukan puluhan ribu rakyat akan turun berhimpun, tetapi ratusan ribu akan turun sertai BERSIH 2.0, oleh sebab itu berbagai usaha yang di lakukan untuk menakutkan rakyat dengan ugutan dan sebagainya. Perlu diingat seseorang itu mempunyai hak untuk mendesak permansuhan Akta Dalam Negeri (ISA), menyeru kebebasan badan kehakiman atau membantah ketidakadilan adalam sistem pilihan raya.

Pihak polis sepatutnya memainkan peranan yang sepatutnya. Tidak perlu membazirkan masa dan wang ringgit untuk menghalang perhimpunan yang akan berlaku. Tidak ada gunanya mengenakan sekatan jalan raya, menahan orang yang berbaju warna kuning dan mungkin memudahkan perjalanan orang berbaju merah sebagai contoh. Pesta demokrasi tidak wajar dihalang. Peranan polis seharusnya memudahkan demonstrasi yang akan diadakan. Tidak perlu menembak cecair ataupun gas pemedih mata, kerana tindakan itu yang memulakan kekecohan. Tunggu dan lihat, pastikan semuanya aman, itu yang terbaik. Baik sepertimana yang dilakonkan dalam Gerak Khas.

Saya(Pengarang Media Berkata) cukup yakin anak muda pasti akan turut bersama dengan rakyat, bagi saya (Pengarang Media Berkata) anak muda mahupun rakyat bukan penakut yang hanya sembunyi di dalam rumah kerana bimbang dengan ugutan di tangkap dan sebagainya. Saya(Pengarang Media Berkata) bersetuju dengan kenyataan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, katanya “ Najib nak batal BERSIH, boleh. Kalau esok kerajaan ambil keputusan jamin akan adakan pilihan raya bebas dan adil termasuk bersihkan senarai daftar pengundi, saya akan arahkan Ambiga untuk batalkan”. Saya(Pengarang Media Berkata) kira kenyataan ini cukup jelas tiada agenda tersembunyi sepertimana Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Liong Tiong Lai nyatakan bahawa himpunan aman ini merupakan taktik kotor pihak pembangkang membangkitkan emosi rakyat supaya membenci kerajaan.

Sepatutnya UMNO, MCA dan Perkasa mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bukan bersumpah tetapi supaya berjanji untuk mengadakan Pilihan Raya Umum yang akan datang secara telus, bersih dan adil. Itu jalan yang terbaik bukannya turun menentang himpunan rakyat yang hanya akan menimbulkan kekecohan.






Anda Lihat & Teliti Dengan Betul Ulasan Yang Di Buat(Sebelah Atas)..!! Paku Dulang Paku Serpih Cakap Orang Dia Lebih..

Jadi apa yang diwarwarkan dan di warkahkan diatas, saya(cyber) tidak menyokong sama sekali kerana ia menyusahkan pelbagai pihak dan memalukan DULI YANG MAHA MULIA..Adakah patut ??...Lihat Gambar tu....!!!! hanya untuk sehelai kertas

Sekarang ni politik malaysia nie sentiasa 'panas'. Sekejap issue yang ini, reda satu isu, timbul lagi isu baru. Memang sejak pilihan raya 2008 dulu, politik malaysia ini di warnai dengan pelbagai-pelbagai drama, kejadian dan sebagainya. Ada yang menarik untuk diikuti dan di bahas dan ada isu yang merepek dan isu yang buang angin keluar asap saja. Itu lah malaysia, hidup dalam keadaan pelbagai kaum, isu politik ini juga mesti pelbagaikan. Baru la politik kita ni hidup subur dan sebagainya.

Sekarang ni kecoh satu malaysia berkenaan dengan perhimpunan besar-besaran yang di namakan BERSIH pada 9 julai 2011. Ada ramai yang menyokong dan ada RAMAI LAGI yang tidak menyokong. Pelbagai perbincangan dan laporan polis telah di buat dengan perhimpunan sebegini rupa. Diketahu perhimpunan ini diketuai dan dirancang oleh bekas presiden peguam malaysia dan beberapa pemimpin dan parti politik.

Dikatakan, perhimpunan BERSIH ini adalah perhimpunan untuk menyatakan bahawa pilihanraya malaysia ini perlu la BERSIH dari gangguan/pengaruh dari orang lain dan SPR mestila telus dan adil dalam menjalankan proses pilihanraya di malaysia ini. BERSIH juga bertujuan ingin menyerahkan memorendum kepada yang di pertuan agong untuk baginda mengambil tindakan yang sewajarnya.

Perlukah perhimpunan BERSIH ini???? (cyber) rasa perlu buat tetapi jangan di buat pada kawasan-kawasan awam yang boleh mengganggu aktiviti awam di kuala lumpur tuh. Buat la kat tempat lapang seperti stadium atau padang bola. Di situ tak menggangu orang berniaga, kenderaan dan sebagainya. Kalau buat di kuala lumpur, seluruh kuala lumpur akan terjejas terutama aliran traffik dan sebagainya. Orang yang tak terlibat secara langsung akan mengalami masalah dan gangguan di sebabkan perhimpunan BERSIH nie.

(cyber) tak berminat nak sertai perhimpunan BERSIH nie. Memenatkan dan membosankan (cyber). Baik (cyber) cari duit atau lepak dengan keluarga. Kalau aku kena tangkap, keluarga aku jugak yang susah dan bukan pemimpun yang susah. Memang benar, untuk perubahan kita perlu perubahan dan perjuangan dan berkorban, tetapi bukan cara begini nak kena korbankan masa dan keluarga demi pengaruh politik tertentu. Anak bini lagi penting dari pengaruh pemimpin politik sebegini. Hehehe. Ini pendapat (cyber) dan terpulang kepada pendapat masing-masing.

1 0 Orang Berkata Dah..!!:

Blogwalking! Visit dan sudi follow my blog ya. :D notice about that. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket
Follow dan Support Blog Cyber-Terima Kasih-Follow dan Support Blog Cyber-Terima Kasih-Follow dan Support Blog Cyber-Terima Kasih-Follow dan Support Blog Cyber-Terima Kasih

Orang Yang Aku Support

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More